مطالعه کارمندان
zibaweb.com زیبا وب ،سایت مفید برای مدیران ایرانی
چرا كارمندان مطالعه نمي كنند؟
اين مقاله موضوع مطالعه كارمندان در محل كار را مورد بررسي قرار مي دهد و دلايل عدم مطالعه كاركنان را در سه بعد عوامل فرهنگي و اجتماعي، عوامل مربوط به كاركنان و عوامل مربوط به مديران و رؤسا تشريح مي كند.
كليدواژه : مطالعه در محل كار ؛ مطالعه كارمندان ؛ كتابخواني
1- مقدمه
امروزه بسيار مي شنويم و مي خوانيم كه سرانه مطالعه در ايران پايين تر از كشورهاي ديگر است و فرهنگ مطالعه در بين مردم همه گير نشده است و مطالعه به صورت عادت روزمره در كنار فعاليت هايي كه معمولاً مردم در طول يك شبانه روز انجام مي دهند در نيامده است و يا به قولي مطالعه در سبد امور روزمره خانواده ها قرار نگرفته است.
دانشمندان تعليم و تربيت معتقدند مطالعه و كتابخواني بايد از همان اوان كودكي در خانواده و مدرسه در وجود كودكان نهادينه شود، آنها با روش هاي مطالعه آشنا و به منابع خواندني مختلفي مجلات، كتابها، مقالات و ... به آساني دسترسي داشته باشند و با مشاهده مطالعه روزانه پدر و مادر آنان نيز به اين امر ترغيب شوند. به طور كلي مي توان گفت اگر محيط خانه غني باشد (از نظر متن هايي براي مطالعه)، كودك خود به خود به سمت مطالعه مي رود همچنان كه اگر كودك در محيط خانه با ادوات موسيقي سروكار داشته باشد احتمال اين كه به سمت موسيقي گرايش پيدا كند زياد است. با اين مقدمه وارد اين بحث مي شويم كه «چرا كارمندان مطالعه نمي كنند؟»
2- دلايل عدم مطالعه كاركنان
كاركنان سازمانها همان انسانهايي هستند كه در اجتماع پرورش يافته و بعد وارد سازمان شده اند. عادت ها و تربيت دوران كودكي و جواني آنها در شكل گيري شخصيت امروزي آنان بسيار تأثيرگذار بوده است. مسلماً سازمان ها نمي توانند با برگزاري چند كلاس آموزشي يا پند و اندرز و صدور بخشنامه در تغيير شخصيت آنان تأثير چنداني داشته باشند.
به نظر مي رسد مي توان دلايل عدم مطالعه كاركنان را با عناوين زير بررسي نمود:
2-1- عوامل فرهنگي و اجتماعي
همانطور كه در مقدمه اشاره شد محيط غني خانواده مي تواند در شكل گيري عادت مطالعه در كودكان تأثير بسيار مهمي داشته باشد و كودك با مشاهده منابع چاپي و غيرچاپي پيرامون خود و مشاهده مطالعه منظم والدين به اين امر تشويق مي شود و از همان ابتداي زندگي عادت مي كند همانطور كه در روز غذا مي خورد، بازي مي كند، مدرسه مي رود، تفريح مي كند، مطالعه هم داشته باشد. مدارس هم مي توانند مشوق اين امر باشند و با در دسترس قرار دادن كتابهاي مفيد و مناسب سن و سال كودكان و برگزاري جلسات كتابخواني، مسابقات و اهداء جوايز، كودكان را به مطالعه تشويق نمايند و محيطي فراهم كنند كه كودكان، معلمين و مديران خود را در حال مطالعه مشاهده نمايند و از آنان الگو بگيرند.
متأسفانه موارد فوق در خانواده ها و مدارس كمتر مشاهده مي شود. در خانواده ها ممكن است انواع اسباب بازي و بازي هاي كامپيوتري به وفور وجود داشته باشد اما كتاب، مقاله و روزنامه ديده نشود و يا كودكان، پدر و مادر خود را اصلاً در حال مطالعه نبينند بلكه پدر و مادر بيشتر سرگرم تماشاي تلويزيون و ميهماني و ... باشند. در مدرسه هم مطالعه صرفاً به حفظ كردن مطالب كتابها و دادن امتحان منحصر مي شود و دانش آموزان، معلمين و مديران خود را در حال مطالعه نديده و كتابخانه جاي متروكه اي محسوب مي شود.
معمولاً قسمت اعظم مطالعه مردان در منازل حول سياست، ورزش، حوادث و يا استفاده از روزنامه ها و هفته نامه ها صورت مي گيرد كه در شكل گيري هويت علمي و كاري آنان اثر بخش نيست و اصولاً كمتر مشاهده مي شود كتاب هاي علمي و تخصصي در منزل مطالعه شوند. البته بعضاً مشاهده مي شود كه زنان خانه دار در مقابل مطالعه مردان در منزل حساسيت و مقاومت نشان مي دهند و به اصطلاح روزنامه يا كتاب را «هووي» خود مي پندارند و از مطالعه مردان در خانه ناراضي هستند و خود نيز اصلاً مطالعه نمي كنند. شايد به همين دليل باشد كه عده اي معتقدند اطلاعات عمومي، اجتماعي و جغرافيايي زنان بسيار پايين تر از مردان است (البته در اين مورد تحقيق معتبري صورت نپذيرفته است.
2-2- عوامل مربوط به كاركنان
2-3- عوامل مربوط به رؤساي سازمانها
تنها در مدل مديريت مشاركتي است كه رئيس و كارمند نياز به مطالعه فراوان دارند زيرا تصميم گيري جمعي و طي جلسات گروهي اتخاذ مي شوند و براي نظرات همه احترام قائل بوده، از افكار جديد و نو استقبال مي شود.
در پايان، خاطرنشان مي سازد كه ابتدا بايد نياز به مطالعه در رؤسا و كاركنان ايجاد شود، سپس روش هاي مطالعه بررسي شده و برنامه هاي منظمي براي اعضاي سازمان تدوين گردد و اين امر مستلزم همكاري نزديك خانه، مدرسه، رسانه هاي جمعي و سازمان هاست. منبع : روزنامه همشهري، يكشنبه 3 مهر 1384، سال سيزدهم، شماره 3808، صفحه 10. - نويسنده : اسمعيلي، بابك1384
http://www.mgtsolution.com/olib/104274237.aspx
---------------------------- --------------------------------------
چرا کارمندان پژوهش، کارایی خود را نشان نمیدهند؟
در سامانهی
مدیریت حاکم بر پژوهش، به ویژه در بخش تحقیقات منابع طبیعی
کشور،
اغلب مشاهده میشود که ستادهها و بروندادها تناسبی درخور با استعدادها و
توانهای علمی سرمایههای انسانی نهادهای علمی پژوهشی و آموزشی کشور ندارد. به دیگر
سخن،
«تصمیمگیر»های کشور نتوانستهاند، آن گونه که سزاوار مینمود، «تصمیمساز»ها
و
کارآفرینان را به قلیان انداخته و استعدادهای بالقوهی ایشان را بالفعل سازند.
رخدادی
که سبب شده، نهتنها کارمایهها (انرژیها) به هدر رود، بلکه ضریب رضایتمندی
از شغل
نیز کاهش یابد.
بیگمان در بروز این رخداد، عوامل و مؤلفههای
فراوانی
نقش دارند که برخی از آنها چندان پیچیده هم نیست و راهکار خروج از آن هم
بسیار
ساده مینماید؛ دریافتی که در نوشتار حاضر کوشیدهام به جلوهای از آن
بپردازم.
در
سالهای پایانی دههی هشتاد میلادی یکی از مشاوران ارشد
مدیریت
در ایالات متحده به نام فردیناند فورنیس
(Ferdinand F. Fournies)،
نتایج پژوهشهای دامنهدار و گستردهی
خویش را
در کتابی با عنوان:
«چرا
کارکنان، کاری را که از آنان انتظار میرود، انجام
نمیدهند؟»
منتشر
ساخت. کتابی که چندین نوبت، از جمله در سال
۱۹۹۹
و ۲۰۰۷
مورد
تجدید
چاپ و بازنگری قرار گرفته و استقبال فراوانی از آن به عمل آمده است. آقای
فورنیس
در طول ۱۵
سال از طریق جمعآوری نظریات بیش از بیست هزار نفر از مدیران
مؤسسهها و شرکتهای فعال در سراسر ایالات متحده آمریکا به این نتیجه رسید که
مهمترین
دلایل این رخداد، سه عامل زیر است:
۱/
کارکنان
دلایل و ضرورت انجام
دادن
کار را نمیدانند؛
۲/
کارکنان
چگونگی انجامدادن کار را
نمیدانند؛
۳/
کارکنان
نمیدانند انجام یافتن چه کاری از آنها مورد انتظار
است.
او در
هر سه مورد هم، اصلیترین دلیل وضعیت پیش آمده را ضعف مدیریت و
ناتوانی
یا ناآگاهی مدیر از علم روز مدیریت، معرفی کرده و رهنمودهایی برای مدیران
عرضه
داشته است
.
http://biaban.darvish.info/archives/352
لطفا از مطلب فوق با درج این لینک و منبع استفاده نمایید :حمید رضا ترکمندی ، زیباوب
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
_صفحه اصلی سایت زیبا وبwww.zibaweb.com